Gaboras’ın verilerine göre son 3 ayda 89 milyarlık arsa satışı gerçekleşti.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Şeref Oğuz, bugünkü yazısında tarıma dayalı arsa ve arazi satışlarını kaleme aldı. İşte o yazı…
Yıl; 1994. Başbakan Tansu Çiller; “enflasyonu hızla düşürmek ve TL’ye istikrar sağlamak” amacıyla 5 Nisan Kararlarını alıyordu. Faizler düşsün diye piyasayı paraya boğdu ancak işe yaramadı. Halk, eline geçen parayla dövize koştu. Doların fiyatı birkaç ayda 8 binden 42 bin liraya çıkıverdi.
Aynı sürede başka bir şey oldu. Sanatçı Ferdi Tayfur; “hadi gel köyümüze geri dönelim” kaseti ile piyasaya çıktı ve aylarca yok sattı. Çiller’den ziyade Tayfur’a güvenen halk, çağrıya kulak verdi ve köye dönüş hız kazandı.
Ferdi Tayfur’un arabesk eserinden bir iki mısra aktarayım; “Ne umutla geldik koca şehire / Allah sonumuzu hayır getire / Alacaklı haciz koymuş Bekir’e…” Sadece geçim sıkıntısı değil, çevreden de dem vuruyordu Ferdi Tayfur; “Buralarda ağaçları kesmişler / Yerlerine taş duvarlar dikmişler / Sevdiğimi başkasına vermişler.”
Sevdiği Fadime başkasına verilince mesaj billurlaşmış; “Hadi gel köyümüze geri dönelim / Fadime’nin düğününde halay çekelim.” Aradan çeyrek yüzyıl geçti ve şimdi de liradan kaçıp dövize sığınanlar, köye geri dönmeye başladı. Gaboras’ın verilerine göre son 3 ayda 89 milyarlık arsa satılıverdi.
Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun, kırsal bölgelerdeki arsa satışına dikkat çekiyor; “arazi talepleri %83 arttı.” Tapu. com CEO’su Emre Erşahin ise k orona sebebiyle Anadolu’da tarla talebindeki tırmanışa dikkat çekiyor; “özellikle tarıma uygun 10 dönüm altı tarlalara ilgi yoğun.”
TARIMA UYGUN ARAZİ SATIŞINDA PATLAMA
Kentten köye Korona’dan kaçış gerçeğini, arsa satışları da doğruluyor. Arsa satışında en çok artış gösteren illere bakıyoruz; “Sinop, Kilis, Kırıkkale” ilk tercih olmuş. Kocaeli, İzmir, Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Mersin, Bursa, Sakarya, Karabük, Adana, Düzce, Eskişehir, Elazığ, Çanakkale, Malatya diye sıralanıyor ilgi duyulan şehirlerimiz…